Opruimen voor je doodgaat?

Dodenherdenking 4 mei

opruimen voor je doodgaat

Op 4 mei herdenken we in Nederland alle Nederlandse slachtoffers sinds de Tweede Wereld-oorlog. Militairen en burgers die stierven in oorlogssituaties of bij vredesoperaties. De Neder-landse vlag hangt halfstok en om 20.00 uur is het 2 minuten stil. Er wordt even stilgestaan bij de dood. Het is een somber en gevoelig onderwerp maar het is een feit dat we allemaal zullen sterven. We denken er niet graag over na maar laten we eerlijk zijn. In de loop der jaren hebben we een hoop spullen verzameld. En dan komt de dag dat je er niet meer bent. Het moeten opruimen van het huis van een familielid of dierbare is emotioneel zwaar.

Denk je hier weleens over na?

Bezittingen ordenen tijdens je leven. Of dat nou binnenkort ten einde loopt of bij lange na nog niet. Het is niet alleen een manier om je nabestaanden er niet volledig voor op te laten draaien, het geeft veel rust als je weet dat je zelf de regie hebt, ook als je er niet meer bent.

De onderstaande tips komen uit het boek van de Zweedse Margareta Magnusson ‘Opruimen voor je doodgaat’.

En heb je zelf een goede tip laat het me weten.

Tip 1: Neem er de tijd voor

Nu heb je er de energie voor. Het kan een paar jaar duren maar dat is niet erg. Beschouw het als een alledaagse klus tussen de dagelijkse dingen door. Het is een mooie manier om het leven te overzien.

Tip 2: Categorie

Begin met een categorie spullen die je weinig moeite kost zonder al te veel sentimentele waarde. Die ga je verkopen, weggeven of weggooien.

Tip 3: Overzicht

Om overzicht te houden geeft de schrijfster de volgende opties. Deel alles wat je hebt in categorieën zoals kleding, boeken of keukengerei en bewaar wat je belangrijk vindt en gebruikt.

Tip 4: Uitnodiging

Nodig bijvoorbeeld een kind, kleinkind, neefje of nichtje uit dat binnenkort op kamers gaat. Laat zien wat je hebt en vertel het verhaal erachter. Misschien willen ze de spullen graag hebben en kun je het als cadeau geven voor een verjaardag. Dan hoef je geen cadeau te kopen en weet je zeker dat iemand er blij mee is.

Tip 5: Foto’s en brieven

Als je aan de foto’s en brieven toe bent zoek ze uit. Je zou ze kunnen digitaliseren en sorteren per familielid en uitdelen op bijzondere momenten. Foto’s van vroeger zijn altijd leuk om te kijken.

Tip 6: Instructies

Laat instructies na op briefjes. Wat wil je dat er gebeurt met bepaalde spullen.

Tip 7: ‘Weggooi’ doos

Maak een ‘weggooi’ doos voor na je dood met je oude liefdesbrieven en aandenkens. Goed om af en toe in te kijken en gemakkelijk weg te gooien of te bewaren als je er niet meer bent. Neem geen grote doos, een schoenendoos moet afdoende zijn.

En dan nog een hele belangrijke stap. Bij een overlijden moeten er allerlei zaken geregeld worden, ook op financieel gebied. Leg deze vast en geef jezelf en achterblijvers rust.

Vind je deze tips handig? Delen mag, graag zelfs!

 

1 antwoord
  1. Marielle
    Marielle zegt:

    Ik ruim elk half jaar op met het idee:”half jaar niet in mijn handen gehaaid niet gebruikt??…wegdoen dus… en echt direct wegdoen!!”

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *