7 Tips om zonder stress te verhuizen

 

verhuizenJe gaat verhuizen, een nieuwe stap. Verhuizen is een tijdrovende klus en kan veel stress opleveren. Door vooraf na te denken over wat er allemaal met je mee verhuisd kun je veel ruimte, tijd en geld besparen. Hoe pak je dit aan? Welke spullen neem je mee naar je nieuwe huis? Wil je met plezier vertrekken naar je nieuwe woning, lees dan de volgende tips.

Tip 1: begin tijdig met de voorbereidingen

Verhuizen kost tijd en duurt altijd langer dan je denkt. Begin op tijd met plannen en inpakken. Maak een tijdschema en plan voor alles ruim voldoende tijd in.

Tip 2: zorg voor genoeg verhuisdozen en aanverwante materialen

Verzamel sterke verhuisdozen en verpakkingsmateriaal zoals stukken schuimrubber, bubbelplastic, oude lakens of kleding, krantenpapier en dergelijke. Zorg voor goed gereedschap: een schaar, breed plakband, labels en (dikke) viltstiften. Door zoveel mogelijk gebruik te maken van verhuisdozen gaat de verhuizing een stuk efficiënter. Ze zijn makkelijk te tillen en goed te stapelen.

Tip 3: categoriseren en labelen

Begin met het inpakken van de spullen die je niet meer nodig hebt (bijvoorbeeld kerstspullen of tuinspullen) en pak als laatst de doos in met spullen die je als eerste nodig hebt, zoals schoonmaakspullen en koffiezetapparaat. Plak een label op elke doos, geef de doos een nummer, noteer wat er in de doos zit en voor welke ruimte de spullen zijn. De dozen kunnen dan direct in de juiste ruimte van je nieuwe woning gezet worden. Dit voorkomt onnodig zoekwerk en door te nummeren weet je zeker dat alle dozen verhuisd zijn.

Tip 4: overbodige spullen weggooien, weggeven of verkopen

Dit is de kans om de bezem eens flink door al je bezittingen te halen. Hoeveel spullen liggen er wel niet in kasten of op zolder stof te verzamelen zonder dat je ze ooit nog gaat gebruiken? Zet bij elke kamer een doos neer voor spullen die weg mogen. Je zult verbaasd zijn hoeveel spullen er zijn die je echt, maar dan ook echt niet meer gebruikt. Gooi de spullen weg of maak er iemand anders blij mee. Is iets te kostbaar om weg te geven, dan kun je het altijd nog verkopen. Dit levert naast extra ruimte ook nog een zakcentje op. En door er afstand van te nemen, hoef je het in het nieuwe huis niet meer uit te pakken en is je nieuwe start meteen ook een frisse start.

Tip 5: een map voor belangrijke papieren

Stop belangrijke papieren (identiteitsbewijzen, reserveringen van de verhuiswagen, contactinformatie verhuurder/makelaar) die je gedurende de verhuizing nodig kunt hebben in een aparte map. Bewaar deze map op een veilige plek en neem deze mee in je eigen auto tijdens de verhuizing.

Tip 6: pak een koffer in per familielid

Pak een koffer of sporttas per familielid in. Doe hierin spullen zoals een toilettas en wat kleding waarvan je weet dat die persoon ze de eerste paar dagen nodig zal hebben. Zet deze koffers op een plek waar ze niet tussen de andere spullen terecht komen en neem ze mee in je eigen auto tijdens de verhuizing.

Tip 7: Doe het samen

Neem niet teveel hooi op je vork. Bij een verhuizing kan je best wat hulp gebruiken en er zijn vast mensen die je daarbij kunnen helpen. Heb je die hulp niet of wil je de mensen om je heen er niet mee lastig vallen dan kan een professional organizer je helpen.

Verhuizen is altijd een beetje dubbel. Je laat iets achter. Iets waar je een tijd gewoond hebt en waar je herinneringen hebt verzameld. Aan de andere kant neem je een nieuwe stap in je leven.
Het belangrijkst is dat je van jouw huis een plek maakt waarin jij je prettig voelt. Het is tenslotte de plek waar je elke dag aanwezig bent, uitrust, slaapt en eet.

Heb je zelf nog tips om verhuizen aangenamer te maken? Laat ze achter in de comments!

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *